Belize, hoe overleef je een orkaan!

Belize staat helemaal in het teken van de turquoise Caribische zee, witte stranden en het prachtige onderwater leven. Er is dan ook geen betere manier om het land, geheel in stijl, per boot binnen te komen. Deze keer was het wachten voor een stempel in het passpoort helemaal niet zo erg. De wachtrij bevond zich op een stijger boven het heldere water. Een afdak zorgde voor wat schaduw en er stond een frisse bries. Plotseling begonnen een aantal mensen in de rij opgewonden te praten en te wijzen richting de zee. Vlak bij de stijger zwommen 4 dolfijnen welke beurtelings uit het water sprongen. Ik denk dat Schiphol nog wel wat ruimte heeft voor verbeteringen.

Belize beach

Mijn plan was om een week op het eiland Caye Caulker te blijven. Het eiland heeft een relaxte sfeer met veel reggae invloeden. Dreadlocks, Bob Marley afbeeldingen en magic mushrooms kunnen op iedere hoek van de straat worden gevonden. Mijn eerste dag op Caye Caulker verliep nogal ongewoon. Ik verliet mijn appartement op zoek naar een goed ontbijt. Het viel me op dat het eiland behoorlijk rustig was. Naast wat lokale inwoners, al sjouwend met bouwmaterialen, zag ik verder weinig toeristen. Het restaurant waar ik naar binnen ging was ook zo goed als leeg. Bij binnenkomst kwam er direct een dame naar me toe “Sorry maar we gaan zo sluiten.” “Maar het is 10 uur in de ochtend!?” De locatie zag er niet echt uit als een nachtclub. “Oh, heb je het niet gehoord!” antwoordde de dame. “Tropische storm Franklin is onderweg en zal waarschijnlijk uitgroeien tot een orkaan categorie 1 voordat hij bij het eiland is.” Nee, ik zat een paar dagen zo afgelegen dat ik niet eens telefoon ontvangst had, schoot er door mijn gedachten. (Zie Vulkanen beklimmen in Guatemala) “Ik kan je een eenvoudige maaltijd aanbieden maar daarna sluit ik de zaak en vertrek ik naar het vaste land.”

Terwijl ik terug liep naar het appartement viel het me op dat er vanuit elke richting bouw geluiden hoorbaar waren. Men barricadeerde ramen en deuren met hout en bedekte daken voor extra versteviging. Bij de ingang van het appartementen complex stond de eigenaresse me op te wachten. “Goede morgen Geroem, Storm Franklin is onderweg. Wil je evacueren?” Ok, nu wordt het serieus. “Uhm, Ik ben hier net aangekomen, heb geen ervaring met stromen, wat zijn de opties en wat stel jij voor?” “Vorig jaar zijn we getroffen door een orkaan categorie 1. Het water was een paar meter omhoog gekomen door de hevige wind en regen. Golven gingen van oost naar west dwars over het eiland heen. We hadden geen stroom voor 3 dagen. Maar doordat je hut op palen staat en alles gebarricadeerd is, is er niks gebeurd.” “Ok, klinkt serieus maar wat kan ik het beste doen?” “Nou, we zijn verplicht te vragen of je wil evacueren maar wij en alle andere gasten blijven. Ik denk dat het wel goed komt. En daarbij, de orkaan zal het vaste land ook treffen dus daar worden dezelfde maatregelen getroffen.” Dus, niet wetende wat er ging gebeuren, besloot ik me schrap te zetten voor de aankomende storm.

Barricaderen van de ramen

Ik sloot me aan bij een aantal mede storm-chasers uit het appartementen complex en gebruikte de rest van de dag om mijn overlevingspakket samen te stellen. Eten, water, meer eten en water, en illegale alcohol. Alle winkels op het eiland hadden in verband met de aankomende storm een verbod gekregen op het verkopen van alcohol. Maar als je naar de Chinees op de hoek gaat met je eigen tas, dan zijn er best wel wat mogelijkheden. Volgens de voorspellingen zou de storm rond middernacht over het eiland razen. Aangezien we nog voldoende tijd zouden hebben om in het donkere appartement te gaan zitten besloten we om naar buiten te gaan nu het nog kon. Aan het einde van de straat vonden we een prima plekje voor wat eten, drinken en spelletjes om de avond door te komen. De tijd ging voor bij en naast de politie die ons ieder uur kwam controleren, bleef het stil. Rond 1 uur besloten we terug te gaan. Wie weet, misschien moeten we vannacht nog zwemmen. Toen ik de volgende dag wakker werd spitste ik direct mijn oren. Niks, stilte. Ook de stroom was nog steeds aanwezig. Gewoon ontvangst op mijn telefoon. Blijkbaar had onze vriendelijke vriend Franklin zich bedacht, een bocht gemaakt en richting Mexico vertrokken.

Ik heb de storm overleeft! die nooit kwam...

Oh, de rest van de week was er relax. Een beetje zijlen, snorkelen en veel beachvolleybal gespeeld. Gewerkt vanuit de hangmat en bijna iedere dag verse kreeft op de BBQ.

 

Gallerij

Barricade the windows Storm Preparations Silence before the storm Silence before the storm Surviving the storm The roads of Belize Belize beach The famous turquoise waters Getting work done, tropical style Caye Caulker beach site Relaxing at the beach Sailing Sharks Lots of coral Seacow Be aware of the jellyfish Fruitpunch Good times Beach BBQ with our captain Fresh lobster Is there a better way to relax after volley I dont think so
Delen:

Gepost door Jeroen Janssen

Jeroen Janssen - Thai Mahal
Engineer en Avonturier. Doet niets liever dan de wereld rondreizen en heeft een sterke passie voor alles wat met engineering te maken heeft. Ik ben momenteel de wereld te ontdekken als Digitale Nomade.